Wat zijn de voordelen van biologisch katoen?

Voordelen van biologisch katoen voor je kindje

Katoen komt heel veel voor in ons leven. Als eerste denk je gelijk aan kleding. Wat heb je nu aan wat van katoen gemaakt is? Naast kleding zijn er nog tal van producten die we dagelijks in huis gebruiken die van katoen gemaakt zijn of waar katoen in verwerkt zit. Maar hoe zit het eigenlijk met katoen? In dit blog lees je de ins&outs over katoen en natuurlijk welke katoen goed is voor je kleintje.

Feiten over katoen

  • De grootste producent van katoen is China. Daarna volgen de Verenigde Staten en India.
  • De katoenplant houdt van water. Voor het produceren van een kilo katoen is 10.000 liter water nodig.
  • De katoentelers gebruiken veel pesticiden en insecticiden om ervoor te zorgen dat katoen makkelijk plukt. Helaas brengen deze stoffen niks goeds. Ze zijn schadelijk voor mens en milieu. Katoen is hierdoor het meest vervuilende landbouwproduct wereldwijd.
  • De katoenteelt vindt plaats onder zeer slechte arbeidsomstandigheden.

Ai dat klinkt niet zo heel lekker….Katoen moet van ver komen en is bewerkt met allerlei chemische stoffen die je niet graag bij je kindje in de buurt wil hebben. Nu is er alleen veel katoen om je kleintje heen. Ook dicht op de huid. Gelukkig is er een oplossing namelijk, biologische katoen.

Biologisch katoen

Voor de productie van biologisch katoen worden geen chemische bestrijdingsmiddelen gebruikt. Dat scheelt dus al heel veel. Om te zorgen dat de katoengewassen niet worden opgegeten door beestjes, worden er andere insecten ingezet om dit tegen te gaan. Of er worden botanische plantenextracten gebruikt. Dat klinkt al een stuk beter. Dan kun je nog een stapje verder, biologisch en GOTS gecertificeerd katoen.

Biologisch en GOTS gecertificeerd katoen

Bij biologisch en GOTS gecertificeerd katoen, zijn de productievoorwaarden nog verder opgeschroefd. GOTS staat voor Global Organic Textile Standard. Het internationale keurmerk herken je aan het groene t-shirt logo. Het keurmerk stelt eisen aan zowel de productie als de verdere verwerking van katoen. Fabrieken hebben de verplichting om een duurzaam afvalwatersysteem te gebruiken en zuinig met water en energie om te gaan. Ook moeten de arbeidsomstandigheden goed zijn.

Hoe weet je of er biologisch katoen gebruikt is

De merken die biologisch of biologisch en GOTS gecertificeerd katoen gebruiken zijn daar best trots op en zetten dit in de regel altijd op het label en communiceren erover. GOTS kun je herkennen aan het logo. Dus wil je het zeker weten, lees de labels of kijk op de website van een merk.

Wat zijn de voordelen van biologisch katoen

Doordat er geen chemicaliën gebruikt worden, is de stof veel zachter. Biologisch katoen voelt daardoor heel prettig aan. Het ruikt lekkerder en ademt beter. En het is aanzienlijk beter voor de huid. Zeker voor kindjes die last hebben van eczeem en allergieën. En producten van biologisch en GOTS gecertificeerd katoen kunnen kindjes gewoon dicht bij hun gezicht houden.


Deze gastblog is geschreven door Annemarie Federer. Zij is moeder en onder andere eigenaar van de Duurzame Kinderkamer Stylist waar duurzaamheid in kinderkamers voorop staat.

De waardering van www.speelgoedwinkeldaantje.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.8/10 gebaseerd op 68 reviews.
Scroll naar boven