Wat is de regel van vier cadeaus?

Wat is de regel van vier cadeaus

Kerst 4 cadeaus – wat betekent die regel?

Doorgaans worden kinderen flink verwend met cadeaus en zeker in de decembermaand. Sinterklaas. Kerst. En met name ook nog als je met een jarige te maken hebt of opa’s en oma’s die graag cadeautjes geven. Maar 4 cadeaus zijn vaak al genoeg. In deze blog nemen we je mee in de ‘4-cadeaus-regel’ welke je met Sinterklaas en Kerst kan inzetten, maar natuurlijk ook bij andere gelegenheden zoals een verjaardag, afzwemmen, over naar de volgende klas enz.

Wat is de 4 cadeaus regel?

Er gaan verschillende verhalen over hoe de richtlijn voor het geven van vier cadeaus is ontstaan. Zo is het dat als iedereen vier cadeaus krijgt er minder onderscheidt is tussen de kinderen in één klas bijvoorbeeld. Iedereen is, zeker met Sinterklaas en in andere landen waar Kerst het moment van cadeautjes geven is, lief geweest en heeft cadeautjes gekregen van Sinterklaas of de Kerstman. Kinderen zien vaak het verschil niet tussen merken en de prijs van de cadeaus. Wel kijken ze naar de hoeveelheid cadeaus. Met deze richtlijn los je dat op.
Daarnaast zijn er ook veel ouders die de richtlijn van vier cadeaus gebruiken om hun kinderen niet overladen met cadeaus. Zo zijn de kinderen meer dankbaar voor wat ze krijgen.

Wat ik snap, want kijk maar eens in een gemiddeld huishouden met kinderen. Kijk eens in de kast: waar wordt vooral mee gespeeld? Hoeveel speelgoed blijft er over dat om de zoveel tijd naar zolder verdwijnt zodat er afwisseling is? En hoeveel speelgoed is er dan nog steeds waar niet naar gekeken wordt en dus blijft liggen? Precies. Er zullen altijd favorieten zijn en het ene kind heeft meer prikkels en daarmee speelgoed nodig om zich te vermaken, maar tegelijkertijd geeft zoveel speelgoed kinderen extra veel prikkels. Hierdoor worden de kinderen drukker en hebben meer aandacht nodig, ook als ze best goed zelf kunnen spelen. Nog een reden voor veel ouders om geen gigantische hoeveelheid cadeaus te geven.

Al met al is ‘de regel van 4’ en richtlijn en geen harde regel.

Het is dus ook maar net hoe je ‘m wilt toepassen en wanneer.
Lang verhaal kort: er zijn vier soorten cadeaus te definiëren waarmee je kinderen blij maakt. En jezelf, want minder rommel en een tevreden kind.

Je kunt deze ‘regel’ uiteraard het heel jaar door introduceren, bij verjaardagen, speciale dagen en momenten zoals diplomazwemmen en de start van de vakantie.

De vier soorten cadeaus zijn:

  • Something they want
  • Something they need
  • Something they wear
  • Something they read

Of te wel: één cadeau dat ze willen, één cadeau dat ze nodig hebben, één cadeau dat ze dragen en één cadeau dat ze lezen.

 

Voorbeelden van vier cadeaus: something they want, something they need, something they wear and something they read

Voorbeelden van de vier soorten cadeaus:

Eén cadeau dat ze willen: een cadeautje van de verlanglijst
Eén cadeau dat ze nodig hebben: een schoolrugzak, een dekbedovertrek, iets voor op de slaapkamer, voor mee naar school, voor het sporten enz.
Eén cadeau dat ze dragen: een pyjama, een stoere spijkerbroek, een winterjas enz.
Eén cadeau dat ze lezen: een leesboek, een prentenboek enz.

Waarom de vier cadeaus regel?

Met deze regel consumeer je minder, hou je het simpel, bespaar je, minder prikkels in huis. Of een van de argumenten die we hiervoor al deelden. Het is geen vaste regel, maar bedoelt als richtlijn als je dat fijn vindt omdat je niet weet wat te geven, omdat er al zoveel in huis is of anders. Het is aan jou wat te doen met de ‘regel’.

Hoe zit het met de regel van 3 cadeaus en regel van 5 cadeaus?

Jup, die zijn er ook. Althans, de regel van 4 is het meest bekend en wordt het meest gebruikt.
De regel van 3 cadeaus komt voort uit het kerstverhaal. Het kindje Jezus kreeg van elk van de drie wijzen een cadeau. Vandaar drie cadeaus, al wordt deze vaak met kerst toegepast.

Het vijfde cadeau dat wel eens wordt toegevoegd aan de regel van vier is een cadeau ‘waarvan de ontvanger niet weet dat hij/zij het graag wilt hebben’. Iets wat zij niet weten, maar jij dus wel.

Daarnaast zou je de regel van vier nog verder kunnen uitbreiden: iets om te doen, iets om samen mee te spelen zoals een spelletje voor het hele gezin en iets om weer weg te geven aan iemand die het goed kan gebruiken.

De regel van vier cadeautjes geven (en op de wensenlijst zetten) is uiteraard niet verplicht om te gebruiken, maar mocht je het fijn vinden om een richtlijn te hebben voor de hoeveelheid Sinterklaas- en Kerstcadeaus om de kinderen die ‘alles al hebben’, dan is dit een mooie richtlijn.

We hopen dat deze uitleg je verder helpt in de aanloop naar de feestelijkheiden in de decembermaand. En ben je op zoek naar cadeaus en in het specifiek familiespellen om samen te spelen? Je vindt de familiespellen hier in onze webshop.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De waardering van www.speelgoedwinkeldaantje.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.8/10 gebaseerd op 68 reviews.
Scroll naar boven