Waarom houten speelgoed duurzaam en goed voor je kind is: 7 redenen

Voordelen van houten speelgoed

Je hoort en ziet het steeds vaker, houten speelgoed. De ene ouder vindt het ‘gewoon mooi’, de ander vindt het goed bij de inrichting van de woonkamer passen en weer een ander koop bewust houten speelgoed. Maar waarom?

In deze blog vind je 7 redenen waarom houten speelgoed duurzaam én goed voor kinderen is.

1)     Houten speelgoed kan tegen een stootje

Spelen jouw kinderen bij opa & oma met jouw speelgoed van vroeger? Grote kans dat dit speelgoed van hout is en er nog steeds goed uit ziet. Hout kan tegen een stootje. Hierdoor gaat het lang mee, zelfs van generatie op generatie. Dit maakt houten speelgoed duurzaam. Ook nog eens fijn voor je portemonnee, want het speelgoed gaat langer mee dan ‘speelgoed uit China’ zoals het goedkopere plastic speelgoed uit Aziatische landen vaak wordt genoemd. Dit ‘Chinese’ speelgoed is kwalitatief van slechtere kwaliteit. Uiteindelijk koop je daarvan vaker nieuw speelgoed, gewoonweg omdat het kapot is en aan vervanging toe is. Met houten speelgoed heb je dat niet. Je koopt kwaliteit en voor een langere tijd.

2)     Natuurlijke grondstoffen of bestandsdelen

Speelgoed dat van hout is gemaakt is feitelijk van een hernieuwbare ‘grondstof’ gemaakt. Bomen blijven groeien en zeker als je houten speelgoed koopt dat is gemaakt van FSC-goedgekeurd hout. Dit hout komt van bomen uit beheerde bossen en worden gekapt op een verantwoorde wijze. Doordat bomen natuurlijk zijn en er geen giftige of chemische stoffen aan de groei en productie te pas komen, heb je natuurlijk speelgoed. Hierdoor is het veilig om mee te spelen. Ook als je kindje het speelgoed in zijn/haar mond stopt. Let wel op, geverfd of gelakt speelgoed kan wel schadelijk zijn voor de gezondheid van je kindje. Dit leg ik in een andere blog verder uit.

3)     Hout stimuleert de motorische ontwikkeling

Je kunt de motoriek van je kindje stimuleren en mee oefenen met houten speelgoed. Hoe? Ten opzichte van plastic speelgoed heeft hout een natuurlijk gewicht, is robuust en soms ook met structuur. Gevoel voor grootte en gewicht (en daardoor o.a. balans) krijg je bijvoorbeeld met houten blokken van verschillende maten te spelen. Een kind leert zo verschillen tussen gewicht en grootte te herkennen en dit werkt stimulerend voor de ontwikkeling van de motoriek.

4)     Hout stimuleert vrij spel en fantasie

Kinderen laten graag hun fantasie de vrije loop en fantaseren er heerlijk op los. Soms heb je geen idee wat ze zien in die stapel spullen, maar blijkt het een geheime grot te zijn. Je wordt steeds weer verrast door hun eindeloze fantasie. Houten speelgoed is vaak blank en zonder tekeningen, gezichtsuitdrukkingen of multi-inzetbaar. Doordat bijvoorbeeld gezichtsuitdrukkingen op een houten poppetje ontbreken, kan je kind hier alle kanten mee op en is hij/zij niet beperkt tot het spelen met een poppetje dat altijd vrolijk is. Het vrije spel wordt zo gestimuleerd. Maar ook wordt de fantasie geprikkeld door de vele mogelijkheden die er daardoor zijn. 

5)     Hout geeft geen overprikkeling op de zintuigen

De woonkamer ligt vol met speelgoed. Het schreeuwt naar je met alle felle kleuren. Herkenbaar? Houten speelgoed heeft dat minder of niet. Alle kinderen houden van kleurtjes en het is niet perse goed of slecht om kleurrijk speelgoed in huis te hebben. Dit zelfde geldt voor speelgoed met en zonder batterijen. Het is vooral de vraag wat al de prikkels die het afgeven doen met het kind. Veel kinderen zijn gevoelig voor prikkels, met name een teveel eraan. Houten speelgoed is van origine rustig vanwege de matte kleuren of ‘geen’ kleur. Daarnaast zal je zelden een batterij vinden in speelgoed dat van hout is. Dit geeft gelijk al een stuk meer rust voor je kind. Hoogstwaarschijnlijk voor jou als ouder ook.

6)     Houten speelgoed is tijdloos

In het verlengde van het eerste en vorige punt is dat hout tijdloos is. Het houten speelgoed van jou van vroeger is nu nog steeds leuk. Dit komt vooral door de kleuren, robuustheid en het niet onderhevig zijn aan een trend. In het houten speelgoed assortiment zie je geen hype die iedereen volgend jaar weer is vergeten. Ook hierdoor is houten speelgoed tijdloos. Ontwerpers van houten speelgoed hebben vaak het tijdloze al in hun hoofd tijdens het ontwerpproces. Juist vanwege de duurzame functie die het daardoor krijgt, naast het langdurig meegaan vanwege de (robuuste) kwaliteit.

7)     Houten speelgoed past in/bij het interieur

“Dit staat leuk in de kast op de kamer”. Steeds vaker is dit, of een vergelijkbare uitspraak, wat je hoort. In het interieur voert hout vaak de boventoon en is dit ‘normaal’. Het is onderhoudsvriendelijk, gaat lang mee, kan tegen een stootje, ziet er warm en mooi uit. Kortom, niet anders als de redenen die voor houten speelgoed gelden! En stiekem is het waar. Het houten speelgoed matcht daardoor mooi met de inrichting van de baby/kinderkamer en de woonkamer. Hierdoor heb je weer minder overprikkeling en is het minder erg dat het speelgoed door de kamer slingert. Het valt gewoonweg minder op.

Zeven redenen op een rij die direct en indirect gaan over de educatieve waarde, de praktische waarde en het kostenplaatje van houten speelgoed op de korte en lange termijn. Met deze redenen kunnen we zeggen dat houten speelgoed verantwoord, duurzaam en goed is voor je kind om mee te spelen. Of juist om cadeau te geven aan een ander.

 

Heb je aanvullingen op deze blog? Deel ze in een reactie hieronder.

Wil je meer tips, achtergrondinformatie of updates rondom duurzaam speelgoed? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief van Daantje. Vergeet ook niet om Daantje op Facebook en Instagram te liken en volgen. Zo mis je niets van het leukste en duurzaamste speelgoed voor je kind of om cadeau te geven!

De waardering van www.speelgoedwinkeldaantje.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.8/10 gebaseerd op 68 reviews.
Scroll naar boven