Spelletjes rekenen voor aan de keukentafel

Spelletjes rekenen Speelgoedwinkel Daantje

Leuke spelletjes om de rekenvaardigheid te oefenen

Rekenen. Niet het meest favoriete vak van veel kinderen, terwijl anderen er geen genoeg van kunnen krijgen en ook thuis het liefst de hele middag en in vakanties door rekenen. Met spelletjes rekenen leren en oefenen is het leukste natuurlijk, want dan lijkt het minder op school. Inmiddels zijn jullie wel door de rekenspelletjes heen en je hebt ge-Google-d, maar komt steeds op spelletjes websites als spelletjesplein.nl en rekenen.nl uit. Het jammere is dat het allemaal online reken spelletjes zijn die worden aangeboden. Leerzaam, maar wel wéér een activiteit achter een scherm.

In deze blog delen we spelletjes en relevante tips in het reken-thema die samen of alleen gespeeld kunnen worden. Gewoon aan de keukentafel en zonder (laptop)scherm. Rekenspelletjes voor de kids nu de scholen nog gesloten zijn en veel thuis zijn of voor wanneer je in de schoolvakantie spelenderwijs bezig wilt zijn met het oefenen van rekenen.

Geen zin om de hele blog te lezen? Dit zijn spelletjes die we onder meer in deze blog bespreken: 

Waarom is rekenen belangrijk?

Rekenen, lezen en schrijven zijn basisvaardigheden die je nodig hebt in het dagelijks leven. Het zijn vaardigheden waarmee je, jong of oud, dagelijks te maken krijgt. Denk maar aan de tijd kunnen lezen, kortingen en percentages in de winkel en op werk berekenen en begrijpen en simpelweg de dagelijkse omgang met geld bij het doen van boodschappen en betalen van rekeningen.

Hoe kan je spelenderwijs rekenen oefenen?

Online kun je bijvoorbeeld via Spelletjesplein.nl spelletjes vinden die zich afspelen in een winkel. Het kind heeft dan een bepaalde hoeveelheid geld en moet aangeven wat wel en wat niet gekocht kan worden. Zo wordt online een dagelijkse situatie nagespeeld en leer het kind rekenen met behulp van geld. Daarnaast leert het kind spelenderwijs omgaan met geld en dat niet alles gekocht kan worden. Heb je geen geld, dan kan je ook niets kopen of moet je misschien iets anders kopen wat goedkoper is of langer sparen voordat het gewenste bedrag er wel is. Deze situaties kun je natuurlijk ook zelf nadoen.

Heb je thuis een winkeltje met een kassa? Plak op verschillende producten (denk aan fruit, groente die in de koelkast ligt, een boek, een kleurpotlood en dergelijke) prijzen. Laat het kind dit zelf doen. Je kunt vervolgens verder gaan met winkeltje spelen. Wat kan het kind wel en niet kopen van het geld in de spaarpot of het geld dat je enkel nu voor het spel gebruikt.

Uiteraard is het meehelpen met boodschappen doen en betalen bij de cassiére ook een leuke en speelse manier om meer vaardig te worden in rekenen en omgaan met geld.

Zo kan je ook bij thuiskomst na het boodschappen doen, het bonnetje bekijken en spelenderwijs rekenen.

Want wat als de boodschappen 6 euro kostte en je betaalde met een briefje van 20. Hoeveel was dan het wisselgeld? En hoeveel als je met een briefje van 50 betaalde? Of hoeveel muntjes van 2 had je nodig om te kunnen betalen? Je kunt dit zo uitgebreid en moeilijk mogelijk maken, afhankelijk van de interesse, aandacht spanne en leeftijd.

Maar er zijn meer rekenspelletjes te bedenken en verkrijgbaar die op speelse wijze de rekenvaardigheden verbeteren. We hebben leuke spelletjes voor je op een rijtje gezet, maar we zullen eerst nog één vraag beantwoorden.

Welk rekenniveau wordt op welke leeftijd verwacht?

Een baby van 1 jaar ‘leert’ cijfers met name door het luisteren van liedjes waarin cijfers worden genoemd. Denk maar aan ‘1, 2, 3, 4, hoedje van papier’ en telliedjes in bekende tv-programma’s en cd’s van bijvoorbeeld Woezel en Pip.

Een peuter van 2 jaar herkent de telwoorden één, twee en drie en kan deze ook benoemen. Echter, meestal gebeurt dit niet in volgorde. Wel wordt steeds duidelijker dat er een ‘hoeveelheid’ aan deze telwoorden is gekoppeld en dat de woorden dus een speciale betekenis hebben.

Een 3 jarig kind is een stapje verder en leert tellen t/m 5. Ook hier geldt, niet altijd wordt met ‘één’ begonnen en soms worden cijfers over geslagen. Maar dat mag de pret niet drukken, want kinderen van deze leeftijd begrijpen het spelen van spelletjes steeds beter (en de regels die daarbij horen). Hierdoor wordt het op spelenderwijs leren van getallen leuker, net als het gebruik van de dobbelsteen.

Op 4 jarige leeftijd gaat het kind beter leren tellen in volgorde, zonder voorwerpen dubbel te tellen of zonder voorwerpen over te slaan. De telreeks tot en met 10 staat op deze leeftijd centraal. Daarnaast leren kinderen van vier jaar ook de cijfers goed herkennen en lezen. Zo kunnen zij bijvoorbeeld het juiste cijfer aanwijzen als je om bijvoorbeeld een ‘vijf’ vraagt.

Een 5 jarige kan goed van 1 t/m 20 tellen en de tientallen (10, 20, 30 enz.) tot en met 100. Op deze leeftijd wordt er bovendien bij 1 begonnen met tellen, want op eerdere leeftijd nog niet altijd gebeurt. Daarnaast wordt het begrip van cijfers steeds beter. Zo is duidelijk dat een hoger getal een grotere hoeveelheid betekent. Ook kan een vijf jarige goed van 10 tot 1 terugtellen.

Tot slot, een 6 jarige kan in tegenstelling tot een 5 jarige tot 200 tellen en het terugtellen van 20 gaat goed.

Voor alle leeftijden en genoemde ‘verwachtingen’: dit is een richtlijn gegeven op verschillende websites zoals Zwijsen, de uitgeverij van leermiddelen. Elk kind is uniek en het kan zijn dat het ene kind meer en sneller rekenvaardig is dan de ander of anders dan gemiddeld presteert. Spelletjes rekenen die voor een bepaalde leeftijd worden geadviseerd, net als bij puzzels met verschillende moeilijkheidsgraden, zijn ter indicatie.

Onze tips om spelenderwijs te rekenen

Wanneer je naar de leeftijden kijkt en wat er gemiddeld per leeftijd van een kind wordt verwacht als het om rekenen gaat, vooropgesteld dat leren rekenen leuk is, kunnen we de volgende spelletjes aanbevelen om spelenderwijs met rekenen aan de slag te gaan.

Een leuk rekenspelletje voor 2 jarigen is het ‘ik leer cijfers kennen en tellen’. Het spel is van hout, heeft 20 stukjes met de cijfers 1 t/m 10 en dieren. Ra ra, welk cijfer hoort bij welk aantal dieren? Een leuk spelletje om ‘gewoon’ te spelen als soort van puzzel, maar ook om de cijfers t/m 10 te leren.

Voor 3 jarige rekenwonders adviseren we de volgende rekenspelletjes:

Getallenpiraten is een leuk rekenspel voor 5 jarigen. Je wint dit spel door de getallen in de juiste volgorde te zetten en kleine sommetjes op te lossen. 

Rekenrally gaat over de cijfers t/m 100. Daarom is dit spel geschikt voor 6 jarigen. Het gaat over hoofdrekenen t/m 10 en met de verschillende spelvarianten oefen je t/m 100 optellen en de getallen beheersen.

Tenslotte, cijfermonsters heeft als adviesleeftijd 8 jaar. Met name omdat erbij dit spel op verschillende manieren met cijfers wordt gerekend. Het doel van het spel is om steeds met drie cijfermonsterkaartjes een rekensom met de goede uitkomst te vormen. Is het kind jonger dan 8, maar toe aan uitdaging? Dan is dit rekenspelletje een schot in de roos.

Spelletjes rekenen op een rij:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De waardering van www.speelgoedwinkeldaantje.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.8/10 gebaseerd op 68 reviews.
Scroll naar boven