Speelgoed van vroeger: wat is nog steeds hip en te koop?

Speelgoed van vroeger

“Oh kijk, die had ik vroeger ook op m’n kamer staan” zegt dochter (ik schat haar zo’n 30 jaar) tegen haar moeder als ze op de beurs langs de kraam van Daantje lopen, waar hun oog valt op de houten naamtreintjes. De hele dag hoor ik vergelijkbare opmerkingen, waarbij ik steeds weer een glimlach op mijn gezicht tevoorschijn komt. Ik hoor van veel van onze klanten dat zij de lettertreintjes, maar ook ander speelgoed van vroeger kennen.

Houten speelgoed is tijdloos en blijft leuk. Soms is het item in een nieuw jasje gestoken, maar het idee erachter is hetzelfde. In deze blog deel ik speelgoed van vroeger dat je tegenwoordig nog steeds tegenkomt in de winkels/webshops en dus nog steeds hip is en voor veel speelplezier zorgt.

Speelgoed van vroeger: de naamtreintjes

Naamtrein van houtIk schreef het al, de naamtreintjes zijn zo’n item die al meer dan 30 jaar de ronde gaan. Is het dan echt speelgoed van vroeger? Wat mij betreft wel 😉 De lettertreintjes blijven gewild als kraamcadeau of als aankleding voor de babykamer.

Ook een houten naamtreintje cadeau geven? Je bestelt ‘m hier.

Snap ik ook wel, want ze zijn hartstikke leuk en duurzaam. En dat is wat speelgoed van vroeger ook zo kenmerkt: de duurzaamheid en hout. Want in de veelal grote gezinnen ging het speelgoed van kind op kind over, het was tenslotte nog goed. Dat kwam vaak doordat het van stevig hout was gemaakt en tegen een stootje kon. Je zag amper plastic speelgoed. Dat is echt is van later geworden en zeker van de laatste jaren met alle Chinese leverancier van goedkoop plastic speelgoed.

Het hobbelpaard: ook een blijvertje

Wat moeten we hier nog over zeggen, niet zoveel toch? Ik denk dat elk gezin wel een hobbelpaard of iets vergelijkbaars had. Nu en vroeger. Het hobbelpaard als oud speelgoed was simpeler en minder kleurrijk dan alle modellen die je tegenwoordig kan kopen, maar het principe bestaat nog steeds. Ik weet zelfs nog dat mijn opa en oma een houten hobbelpaard hadden staan waar wij als kleinkinderen mee speelden, maar waar de generatie voor ons dus ook al mee had gespeeld. Mega duurzaam, stevig en een blijvertje. Ik gok dat de toekomstige generaties ondanks alle schermpjes ook nog regelmatig kennismaakt met het hobbelpaard. Wat denk jij

Houten autootje met muisSpeelgoed van vroeger: autootjes en poppen mogen niet ontbreken in de lijst

Hier hoeft niet veel over geschreven te worden: autootjes en poppen waren vroeger een hit en nu nog steeds! Ook voor de auto’s en poppen geldt dat er veel meer varianten en modellen zijn gekomen. Denk maar een aan de Waldorf poppen, poppen met verschillende huidskleuren, op afstand bestuurbare auto’s, Hotwheels en nog zoveel meer. Vroeger was het speelgoed sowieso zonder batterij. Dat is nu gemiddeld genomen wel anders 😉

De vormenstoof, ken jij dit oude speelgoed van vroeger nog?

Vormenstoof

Een vormenstoof boerderij of dierenark blijft een geweldig cadeau om de fijne motoriek te oefenen voor een baby en peuter. De vormenstoof is er ook in andere vormen en maten. Het gaat er vooral om dat de vormpjes in de gaatjes gestopt kunnen worden, zoals bij deze boerderij en dierenark te zien is. Vroeger waren de vormenstoven ‘simpeler’, maar het principe is er dus nog steeds. Net als dat ze nog steeds van hout gemaakt worden.

Deze leuke vormenstoof boerderij cadeau geven? Je bestelt ‘m hier.

Memory: wie is er niet mee opgegroeid?

Dit spel blijft toch geweldig? Grote kans dat je een spel memory in huis hebt of hebt gehad. Net als kwartet, mens erger je niet en vier op een rij een favoriet van verschillende tijden.

Ook oud speelgoed van vroeger: houten blokken

Houten blokkenHouten blokken. Alle soorten, maten en kleuren. Al zijn die kleuren vooral van de afgelopen jaren en waren het vroeger – echt vroeger – vooral blank houten blokken. Maar met of zonder kleur, het blijft duurzaam speelgoed waar vroeger al veel mee werd gespeeld en nu ontwikkelt is naar meerdere varianten sets met kleurtjes, boogjes en andere vormen en thema’s.

Je vindt hier onze collectie houten blokken.

Had jij vroeger ook een trektreintje?

Oud speelgoed van vroeger trektreintjeNog zo’n leuk voorbeeld van speelgoed van vroeger dat nog steeds hip is. Het houten trektreintje met in dit geval blokken. Ook zag je vroeger en eigenlijk nog steeds veel andere figuren die je kan trekken of vooruit duwen om mee te spelen. En ook deze zijn vaak van hout. Lekker stevig en duurzaam!

Deze lijst met speelgoed van vroeger kan nog veel langer, want er is zoveel waar generaties geleden al mee werd gespeeld. Simpel, duurzaam, hout, zonder batterijen: dat zijn eigenlijk wel grote overeenkomsten met speelgoed van vroeger dat nu nog steeds hip en te koop is!

Als je op zoek bent naar een cadeautje dat lijkt op het speelgoed waar je vroeger zelf mee speelde, neem eens een kijkje in onze webshop met duurzaam speelgoed!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De waardering van www.speelgoedwinkeldaantje.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.8/10 gebaseerd op 68 reviews.
Scroll naar boven