Knutseltips voor kinderen: wat te doen met vingerverf

Knutseltips met verf

De meivakantie betekent meer tijd om te spelen, te knutselen en leuke dingen te doen. Ook staat Moederdag voor de deur. We geven je in deze blogpost 3 knutseltips met verf voor kinderen om mee aan de slag te gaan. 

Knutseltips met verf 1: vingerverven

Wat heb je nodig:

Hoe?

De vingerverf kan je direct vanuit de potjes gebruiken of in bijvoorbeeld een eierdoosje gieten. Bij vingerverven zijn geen kwasten nodig, maar zijn vinger ‘de kwast’. Maak de mooiste creaties op het papier door met je vingers in de verf te dopen en vervolgens op het papier te zetten en figuren te maken. Laat het papier goed drogen zodra er uit geknutseld is.

Extra tip: vingerverf is ook leuk voor baby’s. Maak voor moederdag, vaderdag of een verjaardag een schilderij met de afdruk van het baby-handje of voetje. De vingerverf van ökonorm was makkelijk af met lauwwarm kraanwater, dus even in bad of onder de kraan en de handen en voeten van de baby zijn zo weer verf-vrij.

Knutseltips met verf 2: stempelen met aardappelen

Wat heb je nodig:

  • verf (zoals de vingerverf die je bij tip 1 heb gebruikt)
  • papier
  • aardappelen
  • mesje en/of bakvormpjes

Hoe?

Heb je verf stempels in huis? Gebruik de vingerverf dan eens bij het stempelen in plaats van inkt. Geen stempels in huis? Geen nood, aardappelen zijn geschikte stempels! Snijd de aardappel door de midden en maak een figuurtje, met een mesje of bakvormpje. Zorg dan wel dat het bakvormpje goed op de aardappel past en niet te groot is of de aardappel te klein. Het vormpje kan je ook goed uitsnijden met een mesje, pas wel op want dit kan scherp zijn en is dus niet geschikt om kleine kinderen zelf te laten doen. Heb je van de aardappel een stempel gemaakt? Dan is het tijd om de verf op de stempel te doen en te gaan stempelen. De verf breng je op de stempel aan met een kwastje of je doopt de stempel rechtstreeks in de verf.

Extra tip: het kunstwerk wordt nog leuker en kleurrijker als je gekleurd papier gebruikt.

Knutseltips met verf 3: Maak een levensgroot kunstwerk van jezelf

Wat heb je nodig:

  • verf (zoals de verf die je al eerder hebt gebruikt)
  • potlood
  • behang (je hebt vast nog wel een rol liggen die is overgebleven)

Hoe? 

Een levensgroot kunstwerk, hoe gaaf is dat! Dit kunstwerk is zo gemaakt. Heb je nog een halve rol behang over van de keer dat jullie de slaapkamer opnieuw hebben behangen? Ideaal! Rol de behangrol uit, zover dat jij of het kind erop past. Trek dan het contour om. Je krijgt nu dus het kind of jezelf op het behang te zien. Gelukt? Dan is het tijd om van het behang af te komen en het inkleuren van je eigen lichaam. Hiervoor kun je verschillende technieken of manieren gebruiken: kleuren met potlood of stiften en stempelen (met aardappelen). Maar vingerverven is nog leuker!

Extra tip 1: zorg dat de benen en armen niet strak tegen elkaar aan liggen, maar los van elkaar. Zo is het lichaam beter te zien en dit maakt het leuker bij het inkleuren.

Extra tip 2: zorg dat het stuk behang ligt op een plek waar kliederen niet zoveel kwaad kan. De vingerverf van ökonorm is makkelijk af te wassen van handen, maar ook van bijvoorbeeld laminaat of ander glad oppervlak. Maar geen zin in de schoonmaak naderhand? Vergeet dan niet oude kranten onder/naast het behang te leggen.s

De waardering van www.speelgoedwinkeldaantje.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.8/10 gebaseerd op 68 reviews.
Scroll naar boven