Educatieve spelletjes 3 jaar: leer spelenderwijs met deze spelletjes!

educatieve spelletjes 3 jaar

Je wilt een gezellig spelletje spelen met een 3 jarige, maar het liefst wil je dat er ook nog enige educatieve waarde in zit waardoor je op een speelse manier bijdraagt aan de ontwikkeling van het kind. Klinkt mooi, maar te mooi om dat van een spelletje te verwachten? Absoluut niet! Er zijn veel educatieve spelletjes voor 3 jarige waarmee je dus twee vliegen in één klap slaat: gezellig samen een spelletje doen én educatief bijdragen aan de ontwikkeling.

In deze blog vind je een lijst met educatieve spellen voor 3 jaar die op een manier bijdragen aan de ontwikkeling van het kind, zoals een betere fijne motoriek, gevoel voor balans, kennis van het alfabet en cijfers, de kleuren onder de knie krijgen en ook de klassiekers zoals domino en mens erger je niet waarbij verschillende aspecten samen komen.

Let wel op, en dat geldt voor alle educatieve spelletjes voor 3 jarigen die we in deze blog noemen, veel educatieve spellen zijn vanwege de kleine onderdelen en veiligheidsvoorschriften geschikt voor kinderen vanaf 3 jaar, maar elke 3 jarige is anders en kent een andere ontwikkeling. Dan heb ik het nog niet eens over geduldige kinderen en spelletjesfanaten en diegene die spelletjes spelen (nog) niet leuk vinden. Of te wel, de ene drie jarige is de andere niet. Het kan dus zijn dat sommige spelletjes nog een stap te ver zijn. Ons advies: kijk vooral naar de behoefte van het kind. Daarnaast kan een kind in een spelletje groeien, waardoor langzaam wordt gewend aan de spelregels en het benodigde inzicht.

Educatieve spelletjes 3 jarigen: fijne motoriek oefenen

De goede fijne motoriek is belangrijk en relevant om te oefenen. Daar wordt op de opvang en straks op school ook aandacht aan besteedt, maar het kan geen kwaad om hier vroeg mee te beginnen. Het kind heeft er tenslotte voordeel van. Denk maar aan het goed kunnen vastpakken en bewegen van een vork, waardoor het kind zelf mag eten in plaats van gevoerd worden. Maar ook het aandoen van schoenen (met klittenband) en andere klein, praktische zaken. Er komt steeds een fijne motoriek bij kijken en de ontwikkeling en verbetering van de fijne motoriek kan je op verschillende manieren stimuleren. Met name magneetspellen en andere spellen waarbij (kleine) dingen gepakt moeten worden zijn als educatief spel te bestempelen.

Educatieve spelletjes 3 jaar magneetspel boerderij

Het magneetspel boerderij is een tof spel waarbij naar eigen fantasie en creativiteit gespeeld kan worden met de kleine magneetjes, maar ook de afgebeelde figuren op de kaartjes nagemaakt kunnen worden. Voor kindjes van 3 jaar is dat laatste vaak wel een stap te ver om volledig zelfstandig te doen, maar met hulp van een grote broer, zus, oppas of de ouders is het alleen maar leuker en gezelliger om te doen en stiekem de fijne motoriek te oefenen.

Naast deze boerderij-variant is er ook een variant ‘transport’ met auto’s, vrachtwagens, een brandweerauto en verkeersborden.

Wil je een ‘blanco’ magneetspel, dan raden we je deze variant aan. Ook bij deze zitten meer dan 80 losse magneetjes, een handig magneetbord en kaartjes met afbeeldingen die nagemaakt kunnen worden.

Fijne motoriek én cijfers onder de knie krijgen

En we gaan nog even door met de magnetische spelletjes als educatief spel voor een drie jarige, want wat dacht je van deze twee visspelletjes. Ten eerste is het best lastig om én de hengel goed vast te houden én de oog-hand coördinatie op orde te hebben én dan ook nog eens een visje vangen. Maar niets is onmogelijk! Dit is zo’n spelletjes waarin ‘gegroeid’ kan worden. Letterlijk en figuurlijk, want op de visjes staan getallen. Als extra moeilijkheidsgraad kan je dus het visspel zo spelen dat je een specifiek visje moet opvissen, of juist een som moet maken. Maar alles stap voor stap: de sommetjes komen wel wanneer de basisschool leeftijd is bereikt en het kind op het vlak van cijfers extra uitdaging zoekt.

Educatieve spellen waarbij balans een rol speelt

Een fijne motoriek stimuleren en oefenen is één ding, maar dan als extraatje erbovenop het gevoel voor balans: dat zit in deze spelletjes. Super leuke spelletjes, al leert de ervaring dat dit educatieve spelletjes zijn voor kinderen die al wat gewend zijn van bijvoorbeeld oudere broers en zussen, spelletjes leuk vinden en geduld/rust hebben om het spel te spelen.

Nogmaals, het kan ook zijn dat deze spelletjes nog een stap te ver zijn. Met name de balancing tree en balancing cactus. Wij kunnen dat niet inschatten, maar kijk vooral naar het kind zelf en op welk vlak behoefte is aan uitdaging en ontwikkeling.

Speelsgewijs letters en cijfers leren voor 3 jarigen

Bij de visspelletjes lieten we al zien dat je op een educatieve manier met cijfers kan spelen, maar dat kan ook met de magneten cijfers. En de letters van het alfabet krijg je onder de knie met deze magneten. Want welke letters zijn van de eigen voornaam? En de achternaam? En papa, mama, opa, oma? En in welke volgorde hoort dat? En hoe schrijf/teken je ze na? Genoeg mogelijkheden voor een 3 jarige om op een speelse manier cijfers en letters te leren en te oefenen. Uiteraard is dit ook leuk om mee te spelen zodra straks op de basisschool de letters en cijfers echt aan bod komen.

Educatieve spelletjes voor 3 jarige: kleuren oefenen

Dit is misschien wel een van de leukste educatieve spelletjes om met een 3 jarige te spelen: kleine regenboogrups. Het wordt een ‘kakelbont verzamelspel’ genoemd en dat is het ook. Maar dat maakt het juist leuk én leerzaam als het om de kleuren leren kennen en onder de knie krijgen gaat. Het spel duurt ook niet zo lang, zo’n 5-10 minuten dus dat is ook een fijne bijkomstigheid voor kleintjes met een korte aandachtspanne.

Educatieve spellen 3 jaar: de klassiekers

En in deze blog met educatieve spelletjes voor kinderen van 3 jaar mogen de klassiekers uiteraard niet ontbreken. Deze klassiekers gaan ongetwijfeld nog heel vaak gespeeld worden, maar als je verder kijkt dan zie je dat ook met de klassiekers op een speelse manier geleerd kan worden. Want wat dacht je van ‘op je beurt wachten’, tactisch inzicht, tellen van de stipjes, tellen tot vier, fijne motoriek oefenen en meer.

Dus los van de gezelligheid om domino, mens erger je niet en vier op een rij samen of met meer te spelen, dragen ook deze spelletjes bij aan de ontwikkeling van het kind. Aanraders dus!

En daarmee sluiten we deze blog met educatieve spelletjes voor een kind van 3 jaar af. Hopelijk heb je er inspiratie uit opgehaald! Klik op alle linkjes en afbeeldingen om het spel direct te bestellen en met een snelle levering thuis te ontvangen, zodat jullie snel leuke en educatieve spellen kunnen gaan spelen!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De waardering van www.speelgoedwinkeldaantje.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.8/10 gebaseerd op 68 reviews.
Scroll naar boven