Waarom duurzaam speelgoed als kerst cadeau?

Duurzaam speelgoed als kerstcadeau tips

Een goede vraag, want wat maakt duurzaam speelgoed anders dan anders? En zeker duurzaam speelgoed voor kerst? In deze blog vertellen we over duurzaam speelgoed, zodat je voor jezelf een betere keuze kan maken of duurzaam speelgoed als kerstcadeau, voor sinterklaas, een verjaardag of een ander moment een betere keuze is of niet.

Duurzaam speelgoed als kerstcadeau

Veel gezinnen vieren Sinterklaas, maar we zien steeds meer een verschuiving naar elkaar cadeautjes geven met kerst. Soms zowel bij beide, of dat alleen de opa’s en oma’s met kerst nog iets willen geven. Hoe dan ook, daarom willen we het in deze blog met je hebben over duurzaam speelgoed als kerstcadeau. Want waarom überhaupt een duurzaam speelgoed als kerstcadeau en wat is duurzaam speelgoed dan eigenlijk?

Houten speelgoed en speelgoed dat van andere duurzame materialen is gemaakt zoals bamboe of van hergebruikte materialen zoals bepaalde plastics en daarmee duurzaam wordt, je vindt het allemaal in onze webshop. Maar daar gaat het nu niet om, al nodig ik je van harte uit om een kijkje te nemen en te bestellen 😉

Zoals je merkt, en ook in de webshop ziet, ik schrijf over houten speelgoed in één adem met duurzaam speelgoed.

Wat is het verschil tussen houten speelgoed en duurzaam speelgoed?

Houten speelgoed is duurzaam, mits het speelgoed van FSC gecertificeerd houten gemaakt is, want anders komt het hout niet uit duurzaam beheerde bossen. Maar daarover een andere keer meer. Het gaat er in de basis om dat hout, bomen – een duurzaam materiaal is. Het groeit namelijk weer aan. Zo is rubberhout, van de boom die latex afgeeft en waar dus rubber van gemaakt wordt een ideaal houtsoort om mee te werken. Er wordt veel speelgoed van gemaakt, onder andere de speelgoedmerken I’m Toy en Plan Toys werken met rubberhout.

Waarom is rubberhout nou zo goed en duurzaam?

De bomen stoppen op een gegeven moment met latex/rubber afgeven. Dat is hét doel van de beheerders van die bomen, ze gaan voor de afscheiding van die bomen en niet voor de boom – het hout zelf. De boom is daarmee ‘restmateriaal’ en zou doorgaans in de fik gestoken worden. Eeuwig zonde natuurlijk, want het is super goed bruikbaar en heeft er jaren over gedaan om te worden zoals het is. Speelgoed van rubberhout is op deze manier super duurzaam, want het wordt gemaakt van ‘restmateriaal’ dat anders verbrand zou worden.

Daarnaast is hout is een materiaalsoort dat stevig is en veilig om mee te spelen.

Okee, niet elk houtsoort, maar de meesten geven geen splinters en kunnen tegen een flinke stoot. Super geschikt dus om mee te spelen en dus speelgoed van te maken. Maar hout is niet het enige materiaal waar speelgoed van gemaakt wordt en daarmee in de categorie ‘duurzaam speelgoed’ valt. Zo wordt er ook veel speelgoed opgeknapt en op die manier duurzaam gebruikt, maar ook wordt speelgoed vaak gemaakt van hergebruikte materialen. Denk maar eens aan het plastic speelgoed van het Amerikaanse speelgoedmerk Green Toys. Dit merk maakt duurzaam speelgoed van gebruikte melkpakken. Daarmee is het bad speelgoed, boten, auto’s en vliegtuigen van dit merk duurzaam. Voor de duurzame rugtassen van het Duitse merk Affenzahn geldt hetzelfde: in de rugtassen zijn gerecyclede flessen gebruikt. Deze merken lijken op het eerste gezicht niet duurzaam, omdat ‘het plastic is’.

Er is dus verschil tussen plastic en plastic.

Zelf vergelijk ik duurzaam (plastic) speelgoed vaak met het speelgoed van de Action of een andere winkel waar je goedkoop speelgoed kan kopen dat (veelal) binnen een paar keer spelen kapot is. Dit is wat je niet wilt, want zo blijf je kopen. Per saldo ben je aan het eind van het jaar evenveel geld kwijt aan speelgoed dan wanneer je een paar goede en in verschillende opzichte duurzaam speelgoed koopt. Ik bedoel dan niet alleen duurzaam in materiaal, maar ook in de duur dat ermee gespeeld wordt. Win-win als je daarop let. En nog een win voor je portemonnee dus 😉

Je kunt speelgoed duurzaam noemen vanwege het materiaal, vanwege de duur dat het meegaat en ook vanwege de veelzijdigheid van het speelgoed.

Wat bedoel ik daarmee? Dat als je speelgoed koopt dat multi-inzetbaar is, dit ook duurzaam genoemd mag worden. Want daardoor gaat het langer mee en heb je veel langer plezier ervan. Denk maar aan (houten) blokken waar eeuwig mee gespeeld kan worden of een keukentje waarbij op de jongste leeftijd vooral het slaan met een pollepel op de pannetjes voor veel vermaakt zorgt. Op een later moment wordt het keukentje ingezet om winkeltje, restaurantje of een ander rollenspel mee te spelen. Waarna je met kleine aanvullingen zoals een mixer, groente en fruit setjes en anders het keukentje als stralend middelpunt houdt en dus jaren plezier kan hebben van één stuk speelgoed als basis.

Als we het specifiek hebben over duurzaam speelgoed als kerstcadeau, dan kan je ook als reden noemen dat je voorlopig geen vervangend speelgoed hoeft aan te schaffen. De meeste feestdagen duren nog even en na de dure, drukke en gezellige decembermaand is dat een mooie meevaller 😉

En ondanks dat je voor duurzaam speelgoed gaat en dat als ‘een goede keuze’ gezien wordt: wat te doen met de hoeveelheid kerstcadeaus?

Het aantal is een dingetje, want de opa’s en oma’s geven vaak ook graag iets (of veel…).

Goede vraag en daar hebben we over nagedacht. Naast de verjaardag en andere momenten zoals een zwemdiploma, over naar de volgende klas, verjaardag van een broertje of zusje waarbij iedereen een cadeautje krijgt, sinterklaas, kerst en nog vele andere momenten: het zijn bij elkaar nogal wat cadeaus. Heel leuk natuurlijk, maar ondertussen ligt het huis vol en wordt er met een groot gedeelte van het speelgoed niet gespeeld. Beetje zonde. Je kunt het nog zo vaak tegen iedereen zeggen dat de kinderen genoeg hebben en dat je graag voor houten of duurzaam speelgoed gaat, maar niet iedereen gaat mee in jouw opvoeding en wens. Helaas. Maar dit is een discussie voor een nader moment 😉

Wat ik al zei, we hebben nagedacht over hoe je het aantal cadeaus kan beperken. We hebben een aparte blog over de regel van vier geschreven. Een ‘regel’ die al langer gehanteerd wordt, maar wij hebben er een nieuwe blog over geschreven. Hoe deze regel precies werkt lees je hier.

Wat ik maar wil zeggen in deze blog: veel of weinig (kerst)cadeaus, de keuze voor duurzaam en houten speelgoed is sowieso een goede keuze. Voor een verjaardag en zeker andere momenten waarbij cadeautjes komen kijken zoals kerst.

Ga jij voor duurzaam speelgoed als kerstcadeau?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De waardering van www.speelgoedwinkeldaantje.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.8/10 gebaseerd op 68 reviews.
Scroll naar boven