De aanloop naar pakjesavond: tips voor het schoen zetten

Tips voor het schoen zetten

De aanloop naar pakjesavond!

Nog maar drie weken en dan komt Sinterklaas met zijn stoomboot aan in Nederland. De spanning wordt opgevoerd, de eerste chocoladeletters en pepernoten heb je waarschijnlijk al op, de Sinterklaas lespakketten worden vanaf november in sommige klassen ingezet en 12 november is het eerste Sinterklaasjournaal van dit jaar te zien. Het grote pakjesfeest komt er weer aan!

Een liedje zingen, mooie kleurplaten voor Sinterklaas en schoencadeautjes

Het lijkt er allemaal bij te horen. Vooral de hoeveelheid cadeaus. Wanneer je een beetje rondstruint op internet zijn er veel tips over budgetteren, hoe creatief iedereen met cadeaus is en tips voor de avond zelf te vinden. Er zijn geen richtlijnen voor het aantal keer schoen zetten, wat er in de schoen zou moeten zitten, hoeveel de cadeautjes kosten en ga zo maar verder. Een aantal tips die ik verzamelde in mijn zoektocht naar meer informatie over hoe vaak kinderen hun schoen mogen zetten en wat Sinterklaas daar dan in doet. De aanloop naar 5 december is minstens zo leuk als de avond zelf!

Aantal keer schoen zetten

12 november begint het Sinterklaasjournaal en een paar dagen later, op 17 november, komt Sinterklaas aan in Zaandam. Dit is de ultieme avond om je kind voor het eerst zijn/haar schoen te laten zetten. Veel ouders nemen deze avond als start van het schoen zetten. Twee grote redenen: het is weekend én Sinterklaas is in het land. Maar hoe vaak tot aan pakjesavond mag je kind nog meer de schoen zetten? Veel ouders houden dit op 1 (een dag in het weekend) tot 3 keer per week.

Wat doet Sinterklaas in de schoen

Wanneer kinderen een mooi liedje zingen bij het schoen zetten, een mooie kleurplaat voor de Sint erin stoppen, iets lekkers als een wortel voor Amerigo in de schoen doen wil Sinterklaas nog wel verschillen in wat hij in de schoen stopt. Een paar ideeën:

  • Iets lekkers: een mandarijntje, pepernoten, chocoladeletter
  • Een klein cadeautje: tot zo’n 10 euro. Dit kan ook een aanvulling zijn op een groter cadeau dat met pakjesavond in de zak te vinden is, of juist onderdelen die samen een groter cadeau vormen. Stel, op pakjesavond krijgt je kind een speelkeukentje, bij het schoen zetten zouden al items voor in het keukentje kunnen worden gegeven: pannen, fruit, bordjes, broodrooster. Wil je het nog meer spreiden vanwege bijvoorbeeld de kosten? Een setje fruit bestaat uit meerdere onderdelen, bij het schoen zetten is het net zo leuk om eerst een appel te krijgen, daarna het aardbeitje etc. Aan het eind van de rit heeft je kind een complete set snijfruit gekregen en kan hiermee lekker gaan spelen in het keukentje.
  • Een indrukwekkende persoonlijke boodschap: een bedankbriefje van Sinterklaas voor de heerlijke wortel voor Amerigo, een videoboodschap waarin hij je kind persoonlijk bedankt voor het mooi gezongen liedje of Piet die een mooie tekening/kunstwerk inclusief glitter stickers heeft gemaakt en die graag aan je kind geeft. Zo maar een paar ideeën die met name tijd kosten en die indruk maken!

De waarde van de cadeautjes

Kinderen, en zeker jonge kinderen, zijn niet prijsbewust. Dat wil zeggen, ze weten wat geld is, maar wat ze met dat geld kunnen doen nog niet. De waarde weten zij nog niet toe te kennen. Het idee dat een groot cadeau per definitie een duur cadeau is gaat niet op, maar dat beseft een kind niet. Ongetwijfeld zal je kind het grootste cadeau boven aan het verlanglijstje hebben staan, maar dat wil niet zeggen dat jij dat cadeau moet geven of dat dat cadeau niet binnen je budget past. Een mandarijntje en een brief van Sinterklaas zijn minstens zo leuk om te krijgen en vooral de brief maakt veel indruk. Hoeveel kost het Sinterklaas om dat te geven? Een paar cent. Op deze manier kun je het schoen zetten hartstikke leuk en de komst van Sinterklaas hartstikke leuk en indrukwekkend maken zonder veel geld uit te hoeven geven.

Sinterklaas geeft andere kinderen in de klas veel meer/minder. Wat moet ik doen?

Je zou bij de ouders van vriendjes/vriendinnetjes kunnen nagaan hoe vaak hun kinderen hun schoen mogen zetten en wat hun budget is voor het Sinterklaasfeest. Je kiest en bepaalt uiteindelijk zelf hoe jullie daar thuis mee omgaan en jouw kind het Sinterklaasfeest laat beleven. Sinterklaas had ongetwijfeld goede redenen en heeft vast overlegd met de ouders van het vriendinnetje wanneer zij een groot cadeau in (onder) haar schoen krijgt. Kinderen hebben niet veel uitleg nodig om ‘het goed’ te vinden en weer door te gaan. Wanneer jouw kinderen voor hen waardevolle en interessante cadeaus/briefjes/mandarijntjes krijgen, maakt dat minstens zoveel indruk als een paar grote (duurdere) cadeaus.

Pakjesavond, een groot feest voor de hele familie

De Sinterklaasperiode blijft een geweldige periode voor met name de kleinsten, maar ook de ouderen. De tijd van surprises maken & krijgen, gedichten schrijven & voorlezen; het is een gezellige, spannende en creatieve periode zo tijdens de donkere dagen van het jaar. Maak het Sinterklaasfeest een feest voor de hele familie en gebruik de aankomst van Sinterklaas, het schoen zetten en alle leuke activiteiten op school en daarbuiten om in de sfeer te komen. Je beslist zelf hoe en wat, laat je niet gek maken door alle reclame en dikke catalogi vol met cadeaus. Kinderen zijn blij met weinig en spelen een hele tijd zoet met weinig speelgoed, als dit maar het juiste speelgoed voor hen is.

 

De bovenstaande tips zijn maar een greep uit wat je online kunt vinden, hopelijk brengt het je op ideeen en heb je zin om deze gezellige tijd van het jaar!

Deel gerust je aanvullingen en tips voor andere ouders en hulpsinterklazen, hieronder in een reactie.

 

Groetjes,

Dicky & Daniëlle
Speelgoedwinkel Daantje

De waardering van www.speelgoedwinkeldaantje.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.8/10 gebaseerd op 68 reviews.
Scroll naar boven