Cadeau-ideeën voor een 3-jarige jongen

Cadeautips jongen 3 jaar

Van een klant kreeg ik een vraag. Nu krijg ik vaker vragen, maar de vragen waarbij ik mag meedenken over wat een geschikt en leuk cadeau is om cadeau te geven zijn de leukste 🙂 De vraag was er een in die categorie: “Binnenkort wordt het zoontje van een vriendin 3 jaar. Wat is leuk om te geven?”.

Tja, wat geef je cadeau aan een jongen van 3 jaar? Wat zijn leuke cadeau-ideeën voor een 3 jarige jongen? Maar misschien een nog betere vraag: waar kan je mee aankomen (en wat past binnen je budget) zonder dat het cadeau door de 3-jarige binnen no-time in de hoek wordt gegooid en niet meer naar omgekeken. Simpwelweg omdat het zijn aandacht niet heeft en niet interessant genoeg is?

Het antwoord op de vraag is natuurlijk voor elke verjaardag van een 3 jarige jongen van toepassing. Vandaar dat ik mijn antwoord en tips graag met je deel via deze blog.

Cadeau-idee voor een 3 jarige: voel- en vindspel

Cadeau-ideeën voor een 3 jarige jongen

Laten we eerst even inzoomen op wat een 3-jarige leuk vindt en wat voor de ontwikkeling interessant is om (spelenderwijs) aandacht aan te geven. Vind ik in elk geval wel fijn om te weten altijd, zo geef ik een dubbel verantwoord cadeau aan de 3 jarige zoon van een vriendin, omdat ik ook nog op het materiaal/afkomst let. Waardoor het speelgoed sowieso niet na 1x spelen kapot is en het huis nog voller raakt met ‘troep’. Mag ik de volgende keer weer terug komen haha 😉 

Ik zal je het lange verhaal besparen, maar dingen die voor een drie jarige jongen hebben te maken met:

 • dieren. Auto’s zijn een dingetje, maar dieren zijn ook helemaal ‘hot’ bij kinderen van 3 jaar oud. Dierengeluiden nadoen, met volle aandacht kijken wat de dieren buiten en op de kinderboerderij doen. En vooral heel enthousiast zijn als zijn favoriet wordt gespot! In deze fase is het ideaal om de dieren als haakje te gebruiken om de fantasie te prikkelen en de kennis over het dierenrijk uit te breiden.
 • woorden. Het praten van de kleine grote jongen gaat steeds beter (en meer verstaanbaar!) en als 3 jarige begint het praten in zinnen te komen. Een start met 2-3 woorden, maar het begin is er. Super leuk om dit te stimuleren door samen spelletjes te doen en lekker te kletsen.
 • sociale ontwikkeling. Vanaf 3 jaar zie je ook het karakter van de kleine zich meer vormen en hij wordt steeds meer sociaal. Ook dit kan je stimuleren door dingen samen te doen zoals spelletjes. Door de ontwikkeling en de vaardigheden die de kleine inmiddels heeft opgebouwd, worden spelletjes (niet waar veel concentratie bij nodig is 😉 steeds interessanter en leuker om samen te doen.

En om concreet te worden welke cadeau’s dus een aanrader zijn heb ik een flinke lijst met cadeau-ideeën voor een 3 jarige jongen voor je gemaakt. Komen ze!

Cadeau ideeen voor een 3 jarige jongen

Cadeautips voor een jongen van 3 jaar:

 • Auto’s, dieren… Vliegtuigen en alles in de ‘transport categorie’ telt ook en is (over het algemeen!) bij de meeste 3 jarige favoriet. Ook wanneer er al een heel scala aan voertuigen in bezit is. Dit watervliegtuig uit de GreenToys collectie (19,95) is ideaal. In bad, in het zwembad, in het badje in de tuin, op het strand, in de woonkamer, binnen/buiten: deze wordt ongetwijfeld favoriet om mee te spelen in het water én op het droge! Kan tegen een stootje trouwens en is makkelijk schoon te houden.

  En detail: het is duurzaam geproduceerd van gerecyclede melkpakken. Merk je met het spelen natuurlijk niets van, behalve dat het stevig (bad)speelgoed is 😉

 • En over dieren gesproken, deze magnetische box met boerderij-thema (25,50) is echt leuk. Handig voor onderweg ook. Spelen in de auto is geen probleem, omdat de magneten in boerderij-thema op het uitgeklapte stuk blijven plakken en de rest blijft handig in de doos. Heel leuk om de fantasie te stimuleren en de fijne motoriek. Dus ideaal als je een verantwoord cadeau aan de 3 jarige wilt geven 😉

  Verzin een verhaal en beeld het met de magneten uit op de doos. Hiermee heeft de 3 jarige (en eventuele oudere broertjes/zusjes gegarandeerd uren speelplezier. De box bevat 80 magneten van goede kwaliteit met mooie afbeeldingen.

 • Is de jarige een echte klusser of klusjesman in spe? Deze toolbelt (24,99) van Plan Toys is hartstikke duurzaam geproduceerd, van kwaliteit en kan tegen een stootje. Hoe gaaf is het om samen te klussen en helpen?! Niets ;). Daarom is deze toolbelt een topper van een cadeau!
 • De puzzels met boerderij-dieren (ja we blijven in thema 😉 is ook leuk. Simpel, want de puzzels hebben 2 tot 8 stukjes, dus ideaal. Vooral als puzzelen nog niet echt wordt gedaan. Deze puzzel is vanaf 2 jaar, maar daarmee echt voor ‘beginners’.

  Heb je een verjaardag van een 3 jarige die vaak puzzelt, dan kan je beter voor meer stukjes gaan. Check dan even bij de ouders welke puzzels al snel gemaakt worden en ga voor meer stukjes, zodat de uitdaging erin zit.

  Is 3-8 stukjes goed, dan is er naast de boerderij-puzzel ook een met verschillende voertuigen. Ook leuk!

  >> Klik hier voor de boerderij-puzzel.
  En hier voor de puzzel met verschillende voertuigen.
  Of scroll naar beneden, dan zie je ze onderaan deze blog staan.

En deze cadeautip wil ik ook met je delen:

 • de vrolijke en kleurrijke rugtassen van het merk Affenzahn. Ik vind ze super gaaf en weet uit ervaring en van klanten dat ze echt een tijd mee gaan (ook wanneer ze naar zwemles, opvang, etc etc worden meegesleept en goed worden gebruikt).

  De rugtassen zijn er in twee maten, de kleine variant à 4 liter en de grote variant a 8 liter. Voor 1-3 jarigen wordt de kleine geadviseerd en de grote voor 3-5 jarigen. Het lijkt misschien nog ver weg, maar vanaf de 4e verjaardag gaan ze naar school, zwemles etc. Een grotere tas is dan fijners voor alle spullen.

  Maar deze variant is ook duurder (39,90 – 49,90) en de kleine variant is 34,90. Ik kan niet in je portemonnee kijken, maar de rugtassen zijn in elk geval goed in prijs/kwaliteit verhouding.

  Naast de vrolijke kleuren en praktische aard van dit cadeau, hebben de rugtassen van Affenzahn ook reflectoren, ‘geheime’ opbergvakjes (bij de grote variant) en een goede pasvorm.

  Een rugtas is echt een duurzaam en letterlijk verantwoord cadeau voor een jongen van 3 jaar, want de rugzakken zijn verantwoord geproduceerd én er zitten PET-flessen in verwerkt. Dit is een van de redenen dat de tassen stevig zijn.

  >> Je vindt de complete Affenzahn-rugtassen collectie via deze link. 

Spelletjes om cadeau te doen en samen met de 3 jarige te spelen

En ik schreef het al: spelletjes. Echt een aanrader. Ik hou van spelletjes doen, dus ik ben de ideale persoon om spelletjes te geven en gelijk mee te gaan spelen. Misschien jij ook wel 😉 Dit vind ik leuke spelletjes om met een 3 jarige samen te spelen: 

Cadeau ideeen voor een 3 jarige jongen Boomgaardje Speelgoedwinkel Daantje

Het kaartspel van het bekende Boomgaard van Haba. Dit spel speel je met 1-6 spelers en is geschikt voor 3-6 jarigen en heeft vooral een leuke prijs, namelijk 7,50.

Meer info over het Boomgaardje kaartspel + bestellen van dit spel via deze link.

Het Boomgaard-spel is er in meerdere vormen. Het kaartspel is vanaf 3 jaar geschikt om te spelen, maar er zijn meer varianten van dit spel en die zijn meer ‘bordspel’. Het Boomgaardje (19,95 – ook erg leuk!) en Boomgaard (37,50). Beide zijn duurder dan het kaartspel, maar spreken veel meer tot de verbeelding vanwege het 3D-bordspel. Ik vind het de investering waard, want het spel is een blijvertje en zal echt nog vaker gespeeld worden de komende jaren.

>> Klik hier om naar Boomgaardje te gaan.
En bekijk & bestel Boomgaard via deze link.

Een ander leuk spel is het voel- en vindspel van het Franse merk Vilac. Dit spel is er in een ‘algemene’ en een boerderij-variant. En uiteraard raad ik je de boerderij-variant aan als de 3 jarige helemaal dol is op beesten 😉

Dit spel is leuk omdat je er veel kanten mee op kan en daardoor niet snel uitgekeken bent. Althans, de kleine speler niet 😉 Wat is het idee van dit spel? Je hebt allerlei houten figuren (of dus alleen figuren in boerderij-thema) in een tonnetje zitten en je hebt kaartjes voor je neus liggen. Met je ogen dicht moet je grabbelen in het tonnetje om al voelend het goede figuur van je kaartje te vinden. Natuurlijk kan je dit heel strikt spelen, maar je kan ook eerst de ‘spelregels’ versoepelen en zodra de 3 jarige groeit in het spelen van spelletjes de regels steeds meer toepassen, zodat het spelplezier er echt is. Leren omgaan met spelregels is iets wat meestal vanaf zo’n 2 jaar gebeurt in de vorm van leren dat je moet wachten op je beurt/omstebeurt speelt. Op 3 jarige leeftijd ontwikkelt zich het gevoel voor samen spelen en regels verder. Zo’n spel als dit voel- en vindspel is daardoor super leuk om spelenderwijs te leren en ontwikkelen.

>> Je gaat naar het voel- en vindspel (23,95) + bestellen via deze link.
Klik hier voor de boerderij-variant (23,95).

Andere (goedkopere) spellen die leuk zijn om te geven, zijn:

>> Klik op het spel en je wordt direct doorverwezen naar de productpagina met meer info over het spel.

Cadeau voor een jongen van 3 jaar Speelgoedwinkel Daantje

En blokken zijn trouwens altijd een goed cadeau-idee voor een 3 jarige. Kan je nooit genoeg van hebben toch? 😉

De blokken van het Spaanse merk El Nan vind ik extra leuk, omdat het net even anders is en je daar goed een ‘bouwspel’ van kan maken.

De set met 18 figuren is top om mee te starten en als je bijvoorbeeld de helden stickers bij besteld, dan kan je de figuren opleuken.

>> Meer info over de El Nan figuren en de gedachte achter deze speciale houten blokken lees je hier + bestellen kan ook via deze link.

Dit is ‘m dan. Een behoorlijke lijst met cadeau tips en cadeau-ideeën voor een 3 jarige jongen!

Natuurlijk is de ene driejarige de ander niet. De een loopt voor met z’n ontwikkeling, de ander niet. De een heeft al een berg met speelgoed, de ander enkel het nodige… Kijk naar wat jij denkt dat bij het kind (en de rest van het gezin) past. Geen idee? Vraag de ouders waar zij of het kind behoefte aan heeft of dat er misschien net iets nodig is wat goed uitkomt om voor de verjaardag te geven.

Vind jij het leuk om speelgoed te geven dat goed is voor de ontwikkeling van het kind of om bijvoorbeeld samen te kunnen spelen, net zoals ik? Maar wordt dat niet altijd gewaardeerd, check dan gewoon even wat gewenst is of een voorkeur voor is. Het kan ook maar net zo zijn dat een cadeau dat de fijne motoriek bevordert (zoals tekenen, blokken etc.) of juist iets met woorden of dieren beter past in aanvulling op het assortiment speelgoed dat al rondslingert in huis. Of misschien juist iets met meer uitdaging, omdat spelletjes aan de lopende band worden gespeeld en de kleine daar al flink geoefend in is. Hoe dan ook, het zou zonde zijn als je een gaaf en kwaliteit cadeau geeft, maar dit achter in de kast verdwijnt. Doe je voordeel met bovenstaande tips :).

Heb je geen idee en heb je juist wel of geen richting meegekregen? Mail me (info@speelgoedwinkeldaantje.nl) gerust met je vraag, ik zoek graag in de webshop met je mee naar het leukste cadeau om te geven!

Groetjes, Daniëlle
Laatste update: 13-01-2021

PS: De genoemde cadeau-ideeën en meer cadeautips voor de verjaardag van een 3 jarige jongen voor je op een rij: 

De waardering van www.speelgoedwinkeldaantje.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.8/10 gebaseerd op 11 reviews.
Scroll naar top