5 tips voor spelletjes tijdens het kerstdiner

Spelletjes tijdens het kerstdiner

Je hebt de familie over voor het kerstdiner en er wordt wat van je kookkunsten verwacht. Heel gezellig allemaal, je hebt al veel voorbereid, iedereen is netjes aangekleed en het huis ziet er netjes uit. Maar… ondanks dat je al de hele dag in de weer bent en veel hebt voorbereid, je zal tijdens het kerstdiner toch nog de keuken in moeten. Stiekem zit je daar best een beetje over in. Herkenbaar? Met deze vijf tips vermaakt de familie zich en hoef jij alleen nog maar op tijd die lekkere schotel uit de oven te halen!

 

1)     Keep it simple

Ik zie, ik zie wat jij niet ziet… Groot en klein, opa & oma, de kleintjes: iedereen kan meedoen. En niemand raakt uitgekeken en niemand hoeft het huis door te rennen. Start het spel en de rest gaat vanzelf verder. Als het eten klaar is om op tafel gezet te worden hoef je alleen maar te zeggen ‘ik zie, ik zie veel lekker eten’ en iedereen zal je hint begrijpen.

2)     Frisse neus halen

Is het buiten droog? Laat iedereen even buiten verstoppertje of tikkertje spelen. Heb je geen gedoe in huis en haalt iedereen gelijk even een frisse neus. Des te meer trek ze in je (volgende) gerecht hebben!

3)     Familie toernooi

Heb je nog ergens in de schuur of op zolder een sjoelbak? Ideaal! Jong en oud kan meedoen en vindt sjoelen leuk. De sjoelbak leg je gemakkelijk op een tuintafel/campingtafel en zet je in een hoek waar het niet in de weg staat (bijv. in de gang, op zolder, in hoek van de woonkamer, in de garage/schuur). Maak er een wedstrijdje van en ontdek wie het meest geluk heeft of stiekem al geoefend heeft en als winnaar eindigt!

4)     Raad eens

Je kan ook een van de volgende spellen spelen waarbij je voornamelijk fantasie nodig hebt:

  • Hints: voor de uitleg van de gebaren, check Google
  • Wie-ben-ik: verzin binnen de kaders zodat iedereen het kan raden een naam/figuur (gebruik thema’s als: personages uit bepaalde serie, sprookjesfiguren, superhelden, familieleden, Disney-figuren, etc.), schrijf dit op een post-it en plak er een bij ieder op het voorhoofd. Stel om de beurt vragen (let op, alleen met ja/nee antwoorden!) en kom erachter wie je bent.
  • Een combinatie van Hints en Wie-ben-ik: verzin allemaal (5) personages (gekoppeld aan thema) en schrijf deze op een blaadje. Vouw deze dubbel en doe in een bak. Maak teams van 2-3 personen. Ieder team krijgt een minuut en een teamlid mag aan de andere teamleden uitbeelden wat er op het blaadje staat. Er mag niet worden gesproken. Doorgaan met uitbeelden totdat de tijd op is. Daarna is het volgende team aan de beurt. Zodra alle blaadjes op zijn, tel je op wie de meeste goed geraden heeft. Het team met de meeste blaadjes heeft gewonnen!

5)     Blijf aan tafel

Heb je een leuk (klein) bordspel of ander spel (bijvoorbeeld memory), speel deze gewoon aan tafel. Misschien een beetje schuiven met het bestek dat op tafel ligt, maar dat loopt wel los. Opa en oma spelen vast graag mee en de jongsten weten vast wel welk spel favoriet is of welke ze willen leren aan hun favoriete oom.


Wil je nog tips voor (bord)spellen, laat het gerust weten. We denken graag mee! Spelletjes van Haba, Vilac en andere merken zijn leuk voor verschillende leeftijden en kunnen met verschillend aantal spelers worden gespeeld. Kijk in de webshop of mail voor tips per leeftijd en aantal spelers.

Bestel tijdig, dan weet je zeker dat je met de feestdagen bent voorzien van spelplezier!

Veel plezier en eet smakelijk!

Scroll naar top