5 tips om de fijne motoriek te oefenen

Tips voor het oefenen van de fijne motoriek

Tips om de fijne motoriek te stimuleren

De motoriek van baby’s ontwikkelt zich snel. Voordat je het weet zijn de kleinste onderdelen in huis niet meer veilig, omdat de baby alles wilt pakken wat los en vast zit. Voor het vastpakken van dingen zoals een lepel en blokjes moet de fijne motoriek verder ontwikkelt zijn. Terwijl eerst de grove motoriek aandacht krijgt. Niet zo gek en hartstikke logisch, want als we het over grove motoriek hebben bedoelen we het maken van grove bewegingen. Denk hierbij aan kruipen, (om)rollen, lopen en zwaaien. De fijne motoriek zijn de fijnere bewegingen, zoals het vasthouden en gebruiken van een potlood, schaar en lepel.

De motorische vaardigheden groeien net zo hard als het kind groeit. Het kind ontwikkelt zich, net als de motorische vaardigheden. De grove en fijne motoriek. Rond het eerste jaar zie je dat kinderen al goed dingen kunnen pakken en later ook bladzijdes omslaan en andere meer precieze en fijne bewegingen. Je kunt de fijne motoriek stimuleren met speelgoed.

Daarnaast gaat motorische ontwikkeling vaak hand in hand met sensorische ontwikkeling, dat het kind meer bewust maakt van het voelen. In deze blog gaan we daar niet specifiek op in, maar delen we vijf tips om de fijne motoriek te oefenen.

1)    Motoriekbord stimuleert de fijne motoriek van een dreumes

Speelgoedwinkel Daantje houten speelgoed motoriekbord

Het vastpakken en verplaatsen van een klein onderdeel is een goede oefening om de fijne motoriek te stimuleren. Spelen met een motoriekbord is hiervan een goed voorbeeld.

Een motoriekbord is een houten bord met knoppen die kunnen worden vastgepakt en bewogen over het bord heen. Door de knoppen te verplaatsen ontstaat er beweging en worden vormen ingevuld, kleuren bij elkaar gezocht of anders. Dit is afhankelijk van de afbeelding en mogelijkheden van het motoriekbord. Motoriekborden zijn er in verschillende soorten, vormen en maten. Door het bewegen van de knoppen, dit kan op elk motoriekbord, wordt er gespeeld en tegelijkertijd wordt de fijne motoriek geoefend.

Voorbeelden van motoriekborden vind je hier.

2)    Oefen de fijne motoriek met houten blokken van verschillende vormen en maten

Speelgoedwinkel Daantje houten speelgoed blokken

Het vastpakken van onderdelen van verschillende vormen en maten stimuleert de fijne motoriek. Door de verschillende vormen en maten leert het kind onbewust ook over de verhoudingen van grootte en gewicht.

Daarnaast is de grip van de vingers en hand niet steeds hetzelfde waardoor het oefen-aspect vergroot wordt. Houten blokken stimuleren in grotere mate het gevoel voor grootte en gewicht vanwege het natuurlijk materiaal waarvan deze zijn gemaakt. Om die reden gaat onze voorkeur uit naar het spelen van houten blokken in plaats van plastic blokken. Echter, voor het oefenen van de motoriek zijn plastic blokken ook functioneel om te gebruiken.

Ben je op zoek naar een set houten blokken? Via deze link delen we voorbeelden van blokkensets.

3)    Tekenen en een pengreep bevordert de fijne motoriek

Fijne motoriek stimuleren en oefenen met magnetisch spel

De pengreep. Het vastpakken van een potlood, pen of stift bevordert de fijne motoriek. Net als het vastpakken van een lepel. Tekenen is dus een hele goede manier om de ontwikkeling van de fijne motoriek van een kind te stimuleren.

Je vindt een speels alternatief voor tekenen waarbij de pengreep geoefend wordt hier.

4)    Een vormenstoof maakt het spelen met fijne bewegingen leuk

Speelgoedwinkel Daantje houten speelgoed vormenstoof

Net als het spelen met houten blokken, stimuleert het spelen met een vormenstoof de ontwikkeling van de motoriek van een dreumes.

Een vormenstoof is vaak geschikt om mee te spelen voor kinderen vanaf 12 maanden. Dat is niet voor niets. Vanaf dat moment gaat een dreumes steeds meer en bewuster aan de slag met het vastpakken van kleinere voorwerpen. Bij het spelen met een vormenstoof komt dit goed uit. Naast dat de figuren van een vormenstoof veelal aanspreken, spreken de kleuren en vormen aan. Het vastpakken an sich is al goed voor de ontwikkeling.

Naast het oppakken van het figuur, het op de juiste plek in de vormenstoof stoppen van het figuur een extra handeling die het spelen met de vormenstoof leuk maakt. Maar ook de fijne motoriek nog meer oefent, net als de oog-handcoördinatie.

Verschillende vormenstoven zijn hier te vinden.

5)    Kralen rijgen oefent het maken van fijne bewegingen

Speelgoedwinkel Daantje houten speelgoed houten kralen

Spelen met kralen en met name het rijgen van kralen is een precisie werkje, maar erg goed voor de ontwikkeling van de fijne bewegingen van een kind.

De oog-hand-coördinatie wordt ook gelijk meegetraind. Want het rijgen van kralen aan een snoer is een klus op zich. Des te leuker dat naderhand de ketting vol trots gedragen kan worden. Kettingen maken kan je keer op keer blijven doen, zeker als het om houten kralen gaat.

Bij Daantje in de webshop zijn er twee soorten ketting rijgen sets met houten figuren (thema tuin en thema dieren) die aan een snoer geregen kunnen worden om een ketting te maken. Hele leuke sets om mee te spelen én stiekem de fijne bewegingen te stimuleren.

 

Heb je vragen of kunnen we je helpen met het uitzoeken van een cadeau? Stuur ons gerust een berichtje, we helpen je graag!

Over Speelgoedwinkel Daantje

In onze Daantje webshop vind je duurzaam speelgoed met educatieve waarde. Naast met name houten speelgoed, behoren knuffels van bio-katoen , duurzame rugtassen en speelgoed van gerecyclede materialen tot ons assortiment. Speelgoed met een focus op de ontwikkeling en stimulering van de fijne motoriek is ook volop aanwezig. Je vindt een overzicht van het speelgoed ten behoeve van de motorische ontwikkeling hier.

De waardering van www.speelgoedwinkeldaantje.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.8/10 gebaseerd op 76 reviews.
Scroll naar boven